Pomáhame diabetikom osladiť si život

Vymeniť rafinovaný cukor za zdravé sladidlo môže byť naozaj ťažké. Téma vzdania sa sladkého mnohých diabetikov trápi viac ako aplikácia inzulínu alebo dávky perorálnych antidiabetík. Jedna vec sú maškrty, druhá osladiť si aspoň čaj alebo kávu. Po akom sladidle siahnuť bez strachu, že glykémia vyletí do závratných výšin? To je otázka, ktorou sa zaoberá väčšina diabetikov. 

Spoločnosť Super Slim sa snaží pomôcť diabetikom s týmto problémom už niekoľko rokov. Ponúkajú zdraviu prospešné sladidlá, ktoré majú málo kalórií, nízky glykemický index a nezvyšujú cukor v krvi ani hladinu inzulínu. Okrem náhrad cukru, ako sú napríklad Stévia, Eritritol majú v ponuke aj bezkalorické a samozrejme bez obsahu cukru sirupy a topinky, s ktorými si ochutíte jogurt, kašu alebo iné obľúbené jedlo.

Ich motto je ,,Pomáhame diabetikom osladiť si, zase život“.

Cukor, našťastie, nie je jediným možným zdrojom sladkej chuti a umelé sladidlá nie sú jeho jedinou, a už vôbec nie ideálnou náhradou. Diabetik by sa pri zostavovaní svojho jedálnička mal sústrediť predovšetkým na glykemický index potravín. To je ideálna zásada aj pri výbere vhodného sladidla. Hodnota glykemického indexu (GI) jednotlivých jedál nám hovorí o ich schopnosti zvyšovať hladinu krvného cukru. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Náhle výkyvy glykémie spôsobujú postupné poškodzovanie cievnej steny a to vedie ku komplikáciám diabetu. Diabetici by sa preto jedlám s vysokým GI mali vyhýbať, aj keď z hľadiska sacharidových jednotiek sa do jedálnička zaradiť dajú. 

Presne nad touto problematikou sa zamýšľajú aj majitelia Super Slim pri zaraďovaní nových produktov, vhodných pre diabatikov, hľadajú nové ideálne prírodné alternatívy cukru. Poznáte napríklad tieto?

Erythritol je náhradné sladidlo prirodzene sa vyskytujúce v mnohých druhoch ovocia, ktoré je takisto používané ako náhrada cukru na sladenie mnohých potravinárskych produktov. Ak sa snažíte znížiť svoj príjem kalórií, možno bude aj pre vás tým správnym spôsobom dochucovania svojich jedál či nápojov. Hlavnou výhodou používania erythritolu je nulový obsah kalórií. Jednou z ďalších výhod sladenia erythritolom je skutočnosť, že nemetabolizuje s baktériami nachádzajúcimi sa v ústach, vďaka čomu, na rozdiel od bežného cukru, neprispieva k tvorbe zubného kazu. Erythritol má navyše nulový glykemický index a nemá vplyv na hladinu cukru v krvi, či hladinu inzulínu.

Alebo Lucuma prášok sa vyrába z plodov exotického stromu Lucuma obovata, ktorý rastie vo vysoko položených oblastiach juhoamerických Ánd. Vďaka svojej prirodzene sladkastej chuti sa tradične využíva na dochucovanie pokrmov a právom sa radí medzi superpotraviny. Tento prášok je bohatý na obsah živín, najmä vlákninu. Má jemnú konzistenciu, svetlo žltú farbu a charakteristickú sladkastú chuť, vďaka ktorej je obľúbený aj u detí. Ako bonus, má nízky glykemický index, takže je vhodný aj pre diabetikov

Je mnoho možností, ako nahradiť cukor. Netreba sa zľaknúť toho, že nemôžete jesť cukor, lebo nie len cukor je sladký.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *